Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti
Bir kişinin erişkinlik dönemine sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için çocukluk döneminden itibaren sağlık durumunun oluşturulması ve korunması oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığında yaşamın erken döneminde gözlenen bozulmalar uygun zamanda tedavi edilmediğinde hem kişinin ağız gelişiminde hem de beslenme fonksiyonunu sürdürmesinde negatif etkiler oluşturabilir.
Ağız ve diş sağlığı kapsamında çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübeler kişinin hayatının devam eden süreçlerinde diş hekimi korkusu gibi problemlerle yüzleşmesine neden olabilir. Bu nedenle çocukluk döneminde ağız sağlığının korunması, gerekli tedavilerin ise doğru yaklaşımlarla uygulanması büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda doğru adımların atılması için ise pedodonti anabilim dalına başvurulması önerilir.
Pedodonti Nedir?
Pedodonti, 0 ila 15 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığını geri kazandırmayı ve korumayı hedefleyen diş hekimliği dalı olarak tanımlanabilir. Diş gelişimi pek çok evreden geçen çocukların gelişim evrelerine uygun olarak tedavi planlamalarının ve uygulamalarının yapılmasını sağlar.
Pedodonti Alanındaki Tedaviler Kimler Tarafından Yapılır?
Pedodonti alanındaki tedavileri üstlenen diş hekimleri pedodontist ya da çocuk diş hekimi olarak adlandırılır. Çocuk diş hekimleri, diş hekimliği fakültelerinde 5 yıl süren lisans eğitimlerini bitirdikten sonra pedodonti anabilim dalında doktora ya da uzmanlık eğitimini tamamlamış hekimlerdir. Pedodontistler, uzmanlık ya da doktora eğitimleri sırasında çocuklarda yapılan tedavi uygulamaları, çocukların fizyolojik ve psikolojik gelişimleri hakkında daha detaylı bilgi edinirler. Eğitimlerinin kazandırdığı deneyimler ile birlikte çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimine uygun tedavi uygulamalarını daha sağlıklı bir şekilde saptayabilirler.
Pedodonti Uygulamaları Kapsamında Çocuk Diş Hekimleri Ne Yapar?
Çocuğun ağız, diş bakımı için farklı dönemde ihtiyaç duyduğu uygulamaları hem aileyle hem de çocuklarla paylaşır.
Çocuğun beslenme alışkanlıklarının ağız, diş sağlığına uyumlu olacak şekilde düzenlenmesi için önerilerde bulunur.
Çocukların yaşlarına uygun olarak iletişim kurar ve hekime güven duygusunun gelişmesini sağlayarak diş hekimi korkusu problemlerinin oluşmasını önler.
Çocuğun çürük gelişimi açısından risk grubunu belirleyerek çocuğa özgü koruyucu uygulamaların planlamasını ve uygulamasını üstlenir.
Süt ya da sürekli dişlerin sert dokularında kayıp meydana gelen durumlarda dişler için gerekli olan restorasyon uygulamalarını yapar.
Dişlerin sinir dokularında enfeksiyon gelişmesi durumunda dişe ve mevcut duruma uygun olarak ihtiyaç duyulan endodontik tedaviyi uygular.