Diş Eti Tedavileri

Diş Eti Tedavileri

Diş Eti Hastalıkları
Ağız içerisindeki pek çok doku sağlığın korunması için kritik öneme sahiptir. Dişleri çepeçevre sararak destekleyen diş etleri, bu kapsamda oldukça önemli bir doku olarak karşımıza çıkar. Bu dokularda meydana gelen iltihabi durumlar ise diş eti hastalıkları olarak adlandırılır ve enfeksiyonun yayılım alanlarına göre gingivitis ya da periodontitis olarak ikiye ayrılır.
Diş Etinin Sağlığı Neden Önemlidir?
Diş etinde inflamasyonun oluşması bölgedeki yumuşak dokuların yıkıma uğramasına neden olabilir. Bunun yanı sıra çevrelediği kemik dokusunda enfeksiyon gelişimine zemin oluşturarak çene kemiklerinin yıkımına da sebebiyet verebilir. Dokularda gelişen enfeksiyonlar, çiğneme fonksiyonunu ve sindirim sistemi düzeninin sürdürülmesini zorlaştırabilir. Dişleri destekleyen bu yapıların yıkılması aynı zamanda dişlerin ağız içerisinde sağlıklı bir şekilde tutulabilmesini zorlaştırır. Destek dokunun eksikliğine bağlı olarak meydana gelen bu durum, diş kayıplarının ortalama %70’inden sorumlu olduğu için dişlerin korunmasında oldukça önemlidir. Diş etleri ağız sağlığının yanı sıra genel sağlık için de oldukça önemlidir. Yoğun bir şekilde kanlanan diş eti dokularında enfeksiyon meydana getiren mikroorganizmalar, dolaşıma katılarak çeşitli sistemik hastalıkların şiddetlenmesinde ve tedavisinin zorlaşmasında etkili olabilir.
Gingivitis Nedir?
Gingivitis, yalnızca yumuşak dokuda enfeksiyon gelişimine neden olan diş eti hastalıkları olarak tanımlanabilir. Diş eti problemlerinin başlangıç safhası olan gingivitis, erken dönemde kişide önemli bir konfor kaybına neden olmasa da hastalığın tedavisi sağlanmadıkça belirtilerin şiddetinin artması ile birlikte kişiyi rahatsız edebilir. Tedavinin uzun süre sağlanamadığı durumlarda ise hastalığın ilerlemesi ile birlikte periodontitis gelişimine zemin hazırlayabilir. Hastalığın gingivitis döneminde tespit edilmesi durumunda kalıcı bir kayıp olmadan etkin bir tedavi yapılabilir.
Gingivitis Varlığında Hangi Belirtiler Gözlenir?
Diş etlerinin kızarık ve şiş görünümü gingivitis geliştiğinin önemli bir habercisidir. Bu bölgelerde bulunan diş etleri hassaslaşır ve bölgede sızı duyulabilir. Dişlerin fırçalanması sırasında ya da kendiliğinden gelişen diş eti kanama problemleriyle karşılaşılabilir. Bölgede meydana gelen iltihap akıntı meydana getirebilir ve ağızda kötü bir koku geliştirebilir.

TOP