Dişlerde enfeksiyon gelişmesi pek çok dokunun hasar görmesine, fonksiyonları kısıtlayarak kişinin konfor kayıpları yaşamasına neden olabilir. Dokuların sağlığının korunması amacıyla enfeksiyonun yayılım gösterdiği bölgelere bağlı olarak çeşitli tedavi uygulamalarının yapılması planlanabilir. Kanal tedavisi bu kapsamda sağlık durumunun oluşturması amacıyla uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, dişin geri dönüşümsüz hasar gören damar sinir paketinin uzaklaştırılarak açılan boşluk alanın kanal dolgusu ile doldurulmasını kapsayan tedavi işlemleridir. Bölgedeki enfeksiyon kaynağının ortadan kaldırılarak doku kayıplarının ilerlemesini önlemek amacıyla uygulanır.
Kanal Tedavisinde Enfeksiyonun İyileştirilmesi İçin Tek Bir Seans Yeterli Olur Mu?
Mevcut enfeksiyon durumuna bağlı olarak tek seans içerisinde yapılan bir kanal tedavisi, ideal bir iyileşmenin sağlanması için yeterli olabilir. Bu hususun belirlenmesindeki ana kriter dokuların enfeksiyona maruziyet seviyesinin belirlenmesidir.
Hangi Durumlarda Tek Seans ile Kanal Tedavisi Yapılabilir?
Enfeksiyonun damar sinir paketine tamamen yayılmadığı sinir dokularının bir kısmının canlılığını sürdürmeye devam ettiği durumlar tek seans kanal tedavisi için yeterli olabilir.
Yükselerek komşu dişlere göre yukarıda yer alan dişlerin restore edilmesine ihtiyaç duyulduğunda yapılması gereken aşındırma uygulamaları sinir dokusunun açılmasına neden olabilecek düzeyde olabilir. Bu durumda bölgede enfeksiyon gelişimini önlemek amacıyla yapılan kanal tedavileri tek seans içerisinde uygulanabilir.
Sinir paketinin canlılığını kaybettiği durumda henüz herhangi bir bölgede enfeksiyon gelişimi başlamamışsa tek seansta kanal tedavisi tamamlanabilir.